Maestro-avontuur

Dirigeren is een vak. Een vak waar professionals jaren voor studeren. Dus niet iets dat je in een paar uurtjes onder de knie krijgt. Maar dirigeren is ook méér dan een vak. Het is kunst. Communicatie. Lichaamstaal. Zelfexpressie. Genieten. Dat ontdekte ik in de afgelopen maanden waarin ik mee mocht doen aan Amicitia’s Maestro.

Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie

Missie…

Onlangs ben ik begonnen aan een tweejarige opleiding met de naam ‘Missionaire Specialisatie’. Samen met 16 collega-predikanten ga ik een heleboel leren over missionair kerk-zijn. En ongetwijfeld minstens zoveel over mezelf, mijn eigen overtuigingen en mijn rol als predikant. Deze week brachten we twee dagen door op landgoed Hydepark in Doorn, om geïnspireerd te worden door elkaar en door de docenten Heleen Zorgdrager en Gert Noort. Heerlijk was het, Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 2 reacties

Een taal leren

Elke woensdagmiddag fiets ik naar Hnaa om haar te helpen de Nederlandse taal te leren.
Dat heet ‘vrijwilligerswerk’, maar benamingen als ‘horizonverbreding’, ‘ontmoeting met een prachtig mens’ en ‘veel lol’ vind ik passender.
Bovendien leer ik niet alleen haar iets, zij leert mij – onbewust – minstens zoveel.
Zo probeer ik me, sinds ik Hnaa een paar weken geleden voor het eerst ontmoette, Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Wie zit er te wachten op een preek?

Een tijdje geleden ging het aan de keukentafel over mijn werk. De preek kwam ter sprake, waarop mijn jongste huisgenoot (12 jaar) met een opgestoken vinger zwaaide en ons met een dreigende blik aankeek. Dat was háár associatie bij het woord ‘preek’. En niet alleen de hare. Een voormalig docent op een middelbare school vertelde me dat een leerling eens tegen hem zei: “Die preek hoef ik niet te horen, zeg maar meteen wat mijn straf is!” De tweede betekenis die Van Dale geeft van het woord preken, na de neutrale definitie ‘een preek houden’ is: iemand met vermaningen lastigvallen.

Ik heb me al vaker afgevraagd of het woord preek geschikt is voor wat we in een kerkdienst doen: Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | 2 reacties

Nieuwe spijkerbroek

Eén van mijn spijkerbroeken vertoont sinds deze week enkele gaten. Nog niet zo zichtbaar voor het onoplettende oog, maar toch… het duurt niet lang meer voordat deze broek in een vuilniszak eindigt. Een andere spijkerbroek heeft het gaten-stadium bijna bereikt. Tijd voor een nieuwe jeans dus.
Op vrijdag einde van de middag spurt ik even het winkelcentrum in. Ik heb een uurtje, dat moet genoeg zijn.  Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Ik mis je in alle kleuren

Laatst kocht ik het boek ‘Ik mis je in alle kleuren’ van Margeet Jansen (tekst) en Angelique Bosman (illustraties). Een boek met gedichten over rouw, voor kinderen en volwassenen. De teksten ontroeren me, door hun eenvoudige, rake taal. Omdat ik meer met woorden dan met beelden heb, gaat mijn aandacht vooral naar de tekst. Al zijn de beelden even eenvoudig en raak.
Jansen weet als geen ander alle emoties in een rouwproces prachtig te verwoorden. Zoals in het slot van het gedicht ‘Ik schrijf je vandaag wat dichter bij mij’:

ik schrijf je vandaag al mijn zorgen, mijn vragen Lees verder

Geplaatst in Boekbespreking | 1 reactie

Toekomstdromen tussen witte meubels

Ik loop voor het eerst haar eigen huisje binnen, nadat ik mijn schoenen in de gang heb uitgetrokken. Alles is wit: de muren, de meubels, de tapijten op de vloer. “Van donkere kleuren word ik verdrietig”, zegt ze. Ze kreeg 1100 euro om haar éénkamerappartement in te richten en heeft die goed besteed bij de IKEA. Vier foto’s op de witte kast trekken mijn aandacht: een baby, een kind, een puber, een jonge vrouw. Vier keer Narges, de eerste drie nog in Afghanistan gemaakt, de laatste in Nederland. Vooral de derde foto raakt me. Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Afscheid van mijn toga

Toen ik ruim 8 jaar geleden predikant werd, kocht ik een prachtige toga met stola’s. Ik herinner me nog de allereerste keer dat ik haar droeg. Het was tijdens mijn bevestigingsdienst. De stola werd me tijdens de viering plechtig door een ouderling om de schouders gehangen. Het was bloedheet, meer dan 30 graden.
Die hitte was niet de reden om anderhalf jaar later de toga voorgoed op zolder te laten hangen. Wat was de reden wel? Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

En jij, wat doe jij?

Op een feestje klinkt regelmatig in gesprekken tussen onbekenden de vraag: “En jij, wat doe jij?”.
Zo ook laatst, op een feestje waar ik niemand kende behalve mijn lief. Een collega van hem was jarig en ik vergezelde hem naar een prachtige locatie in hartje Utrecht. De flessen stonden gekoeld, de hapjes werden in rap tempo geserveerd, en we genoten van de stralende zon en de Canal Pride.
Na een paar heel korte gesprekjes met deze en gene belandde ik in een langer gesprek waarin na enige tijd – het verschil tussen Kroatische en Oostenrijkse naturistencampings was me inmiddels uitgelegd – bovengenoemde vraag gesteld werd. Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen