Afscheid

Afscheid van een dierbare
Het verlies van een dierbare is een heel ingrijpende gebeurtenis. Vaak is er een wirwar aan gevoelens en gedachten: verdriet en gemis, dankbaarheid, opluchting, boosheid, teleurstelling, mooie en pijnlijke herinneringen, angst voor de toekomst, vertrouwen, hoop… Een goede uitvaartceremonie is waardevol, omdat daarin ruimte is voor ieders emoties én omdat ze troost kan bieden.

Het is de kunst om in deze ceremonie ‘tot de kern’ te komen. Daarmee bedoel ik: tot de essentie van de overledene en van zijn of haar leven. Wie was hij? Wat maakte haar tot een uniek mens? Wat was belangrijk in zijn leven, waar liep zij warm voor? Wat waren haar passies, of zijn diepste overtuigingen? Wat betekent hij of zij voor jullie? Kortom: een uitvaart is een heel persoonlijke ceremonie die past bij de overledene. Even belangrijk is het dat de ceremonie past bij de nabestaanden. Dat jullie het als een goed afscheid ervaren, dat jullie er troost of kracht uit putten.

Afbeelding uit video over ritueelbegeleiding

Met jullie denk ik mee over de invulling van een goede, waardevolle uitvaart. Samen zoeken we naar de kern van de overledene, van zijn of haar leven. Deze essentie brengen we tot uiting in woorden, muziek en/of rituelen. Daarbij zijn jullie eigen wensen en ideeën richtinggevend. Ik kan jullie helpen om van deze wensen en ideeën een waardevol afscheid te maken.

Aan het einde van je leven
Soms laten mensen die gaan sterven hun uitvaart volledig over aan degenen die achterblijven, in andere gevallen wil degene die gaat overlijden graag zelf nadenken en praten over de uitvaart en zijn of haar wensen kenbaar maken. Bezig zijn met je eigen uitvaart kan je helpen in het proces van afscheid nemen. Je kijkt terug op je leven en maakt de balans op: wat waren belangrijke momenten, wat waren mooie ervaringen en wat was moeilijk, welke mensen hebben veel voor me betekend? Welke rode draden liepen door mijn leven? Wat heeft mijn leven goed en zinvol gemaakt en hoe ging ik om met verdriet of tegenslag? Wie ben ik, wie was ik?

Het kan je goed doen om over deze vragen na te denken en te bespreken – met je naasten en/of met mij – welke elementen hieruit in de uitvaartceremonie aandacht krijgen en op welke manier. Misschien zijn er teksten of liederen die veel voor je betekenen. Misschien zijn er symbolen die belangrijk voor je zijn, omdat ze kort en krachtig uitdrukken wie jij bent of wat jij belangrijk vindt. Misschien zijn er verhalen, gedichten of beelden die je dierbaar zijn.

Ik kom graag langs om hierover met je te praten. Dat betekent niet dat we de gehele uitvaartceremonie tot in detail gaan voorbereiden. Het is belangrijk om ook ruimte te laten aan de nabestaanden. Tegelijkertijd vinden zij het vaak heel prettig wanneer zij enkele aanwijzingen of handvatten hebben gekregen van degene wiens uitvaart ze voorbereiden. Bovendien kan het gesprek hierover met de mensen die je lief zijn heel waardevol zijn. Wacht er dus niet te lang mee. En neem gerust contact met me op, als je hierover met mij wilt praten of als ik je kan helpen om dit gesprek met je dierbaren te voeren.

“De uitvaart van mijn lief was een niet te vergeten gebeurtenis die mede door jou onvergetelijk geworden is.
Alles wat wij wilden, kon verwezenlijkt worden!” (Marijke)

“Jij wist direct ons vertrouwen te krijgen en rust te scheppen.” (Hans en Ria)

“Jij vatte onze gevoelens prachtig samen.” (Corrie)