Een mens die veel voor jou betekend heeft en van wie je zielsveel houdt overlijdt… en jij vraagt je af: wil ik, kan ik, ga ik bij zijn/haar uitvaart speechen?
Als je niet gewend bent om toespraken te schrijven en te speechen, kan dat een flinke opgave zijn. Als ik als ritueelbegeleider betrokken ben bij de voorbereiding van het afscheid, merk ik regelmatig dat mensen ertegen opzien. Vaak kan ik hen met enkele tips op weg helpen. Maar ook als ik niet de gehele uitvaartceremonie begeleid, kun je me om speech-hulp vragen. Recent zochten twee mensen contact met me. Beide heb ik – op verschillende manieren – geholpen.
De één wilde graag zelf een speech schrijven voor haar moeders uitvaart, maar kreeg geen letter op papier. Ze had enkele vergeefse pogingen gedaan en schreef mij: “Hoe moet ik nu verder? Waar moet ik beginnen?” Zij wilde het schrijven niet uit handen geven, maar zocht naar handvatten en tools. Ik stelde voor om te bellen, zodat ik wat meer kon horen over haar proces en waarom het niet lukte. Met een eenvoudige schrijfoefening kon ik haar op weg helpen. Ik adviseerde haar om niet meteen dé definitieve speech op papier te willen zetten, maar gewoon de oefening te gaan doen. Later zou dan wel blijken of het geschrevene al (bijna) de speech zou zijn of dat de speech nog geschreven moest worden met input van de schrijfoefening. Ze liet me enkele dagen na ons telefoongesprek weten: “Hoeveel rust me dit geeft, kan ik niet onder woorden brengen. En dáár was ik naar op zoek! Het begin is er en ik kan hier verder aan breien.”
Een paar weken later belde iemand anders me: zijn vriend was overleden en diens vrouw had hem gevraagd of hij in de uitvaartdienst zou willen spreken. Dat wilde hij aan de ene kant wel, maar hij was niet in staat om zelf een mooie speech te schrijven. Daarop heb ik hem uitgebreid geïnterviewd en vervolgens een speech voor hem geschreven. Dat is best spannend: is het de juiste toon, de juiste vorm, de juiste inhoud? Binnen de kortste keren schreef hij me: “Geweldig! Wat heb je dat mooi, knap en snel gedaan. Jij hebt mij (in minder dan 36 uur) ontzettend veel verder geholpen. Van mijmeren en twijfelen naar: NU VOEL IK DAT IK HET GA DOEN!” We hadden in de dagen daarna nog contact over kleine wijzigingen. En zoals ik hem aangeraden had, oefende hij de tekst thuis hardop. Dat hielp hem: waar de eerste keer de emoties het spreken bemoeilijkten, ging het gaandeweg steeds beter, met meer rust.
Als je niet gewend bent om te schrijven en te speechen, waarom zou je op zo’n belangrijk, dierbaar en kwetsbaar moment dan niet wat hulp vragen? Ik help je graag op weg, op de manier die bij jou past. Een vast tarief heb ik niet, jij bepaalt achteraf zelf de prijs die je mij betaalt. En we hoeven elkaar niet per se te ontmoeten, in de twee voorbeelden hierboven waren alle contacten telefonisch. Je bent van harte welkom!