Na corona: herdenken zoals jij wilt…

Bijna alle corona-maatregelen zijn opgeheven. En dat betekent – gelukkig! – dat ook bij uitvaarten weer veel mogelijk is. Je hoeft niet meer te wikken en te wegen: wie nodigen we wel uit en wie niet? Je hoeft niet meer bang te zijn dat je het maximum aantal van 30 of 50 gasten overschrijdt.
Hoewel ik vaak gehoord heb dat nabestaanden de uitvaart in (noodgedwongen) kleine en intieme kring heel mooi vonden, is het fijn dat ieder kan kiezen wat bij hem of haar past. Een kleinschalige uitvaart in familiekring kan prachtig zijn. Een drukbezocht afscheid met honderden mensen kan evengoed warm en waardevol zijn.

Nu ik terugdenk aan de vele uitvaarten in coronatijd, besef ik maar al te goed dat veel uitvaarten kleinschaliger waren dan men wenste. Natuurlijk werden er creatieve oplossingen bedacht, zoals een goede livestream of een erehaag buiten. Maar desondanks heeft niet iedereen afscheid kunnen nemen van een geliefde naaste zoals hij of zij dat graag gewild had.

Laatst sprak ik iemand die zijn partner zou gaan verliezen. Hij wilde de uitvaart beperken tot familie en vrienden, maar sprak de wens uit om haar op een later moment te gedenken in bredere kring. Ze had immers voor zoveel mensen iets betekend. Hij wilde ook hen gelegenheid geven om hun herinneringen met elkaar te delen. Of hij dat in één grote herdenkingsbijeenkomst wilde doen of in meerdere kleine kringen, wist hij nog niet. En het mooie is natuurlijk: daar zit geen enorme tijdsdruk op. Waar een uitvaart binnen een x aantal dagen geregeld moet zijn, kun je voor deze herdenkingsbijeenkomst(en) iets meer tijd nemen.

Ben of ken jij iemand die in coronatijd geen afscheid heeft kunnen nemen van een dierbare naaste? Wil jij jouw geliefde, nu het weer kan, alsnog herdenken in een grote(re) kring van mensen?
Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden van een herdenkingsbijeenkomst. Binnen of misschien wel buiten in de voorjaarszon? Op een locatie waar hij of zij graag kwam? Zittend, staand of misschien wel samen wandelend? Met een biertje in de hand of rondom een maaltijd? Op een betekenisvolle datum of gewoon een willekeurige dag? Formeel of juist informeel? Het kan allemaal. Het gaat erom wat bij jullie past. Ik zoek graag met jullie mee en indien gewenst speel ik een rol op de dag zelf, als begeleider, spreker, organisator. Wil je meer weten, neem gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.