Liefde blijft altijd ♥

Vaak worden mensen in de eerste tijd na het overlijden van een dierbare overladen met aandacht. Kaarten, telefoontjes, bezoekjes, berichtjes… er wordt volop meegeleefd. En dat doet ongelooflijk goed! Het geeft steun, de rouwende weet zich gezien, gehoord en verbonden. Maar bijna iedereen zal na verloop van tijd merken dat de brievenbus leeg blijft, de telefoon stil, de deurbel onaangeroerd. De omgeving wordt inmiddels weer in beslag genomen door andere zorgen. Natuurlijk zullen sommigen nog af en toe aan je denken, maar de frequentie en intensiteit nemen af. Terwijl de behoefte aan aandacht en een luisterend oor blijft. Juist als iedereen denkt dat het wel weer gaat, kan het rouwproces zwaar zijn. Voor de één is dat na een half jaar, voor een ander na een jaar of zelfs na meerdere jaren. Als omstanders moeten we daar volgens mij steeds opnieuw aan herinnerd worden. Want als we er niet af en toe bewust bij stilgezet worden, leven we ons leven en vergeten we na verloop van tijd het verdriet en gemis van onze vriend, onze zus, onze nicht, onze buurman, onze collega. Zo gaat dat nu eenmaal…

In mijn werk als ritueelbegeleider ben ik vooral de eerste week na een overlijden heel betrokken bij de nabestaanden. Samen hebben we diepgaande gesprekken en regelen we alles om tot een prachtige uitvaartceremonie te komen. Na de uitvaart zit mijn werk er in principe op. Maar dat voelt voor mij onaf, onbevredigend. Daarom neem ik altijd na een week of zes contact op met de nabestaanden. Ik bied aan om hen nog een keer te bezoeken, om samen terug te blikken op de uitvaart en om te horen hoe het met hen gaat. Meestal wordt dat aanbod dankbaar aangenomen.
Nu ik één jaar bezig ben met mijn onderneming, heb ik bedacht dat er nog een moment is waarbij ik stil wil staan: precies 1 jaar na het overlijden. Ik heb een eenvoudige kaart gemaakt die ik de nabestaanden op deze dag stuur, om hen te laten weten dat ik vandaag aan hen denk. Zojuist is de eerste kaart verzonden. Het is een klein gebaar, maar als iedereen af en toe een klein gebaar maakt, omringen we elkaar met liefde. Doe je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.