Een slinger vol herinneringen

“Hoe wil jij herinnerd worden? Schrijf dat eens in drie kernwoorden op een stukje stof.” Die opdracht kreeg ik vandaag bij mijn eerste kennismaking met het Netwerk Uitvaartvernieuwers. Het lapje met de woorden werd samen met een tweede – zelf uit te kiezen en kleurrijk – lapje tot één geheel genaaid. En al die lapjes samen werden tenslotte verbonden met een lint, zodat er één lange slinger ontstond. Een prachtig idee van collega-ritueelbegeleider Leta Janssen die het ook zelf uitvoerde aan de naaimachine.

Ik vroeg of ze met haar naaimachine ook in te huren is voor uitvaarten. Ik zag het al voor me: alle bezoekers van de condoleance of uitvaart krijgen bij binnenkomst zo’n lapje en schrijven in drie woorden op hoe zij zich hun overleden naaste zullen herinneren. Daarna kiezen ze een mooi kleurig lapje uit. Tijdens de uitvaartceremonie zit Leta achter haar naaimachine om van alle woorden en kleuren een prachtige slinger te maken. En bij de koffie of borrel na afloop zou de slinger al opgehangen kunnen worden. Na afloop krijgen één of meerdere nabestaanden deze slinger, om het leven van hun geliefde te blijven ‘vieren’.

Het kan natuurlijk ook anders. De slinger kan op een rustig moment na de uitvaart genaaid worden. Je kunt de stukjes stof al meesturen met de rouwkaart, zodat mensen thuis alle tijd hebben om iets op te schrijven. Of je zou een slinger van papier kunnen maken, dan heb je geen Leta (of andere goede naaister) of naaimachine nodig. Kortom, mogelijkheden te over.

Waar het mij om gaat, is het idee van ‘vieren’. Natuurlijk is er bij een uitvaart gemis en verdriet, misschien wel wanhoop of woede. Er zijn vele tranen. Maar er is ook dankbaarheid. Er zijn prachtige herinneringen. Er is veel wat de overledene in zijn of haar leven gegeven heeft, aan liefde en vriendschap, wijsheid en inspiratie, zorg en aandacht. Dat alles mag herinnerd blijven worden. Misschien zelfs wel gevierd met slingers!

Ik ben benieuwd of dit idee een keer tot uitvoering komt bij een uitvaart. Het lijkt mij prachtig! Natuurlijk, het moet passen bij de overledene én bij de nabestaanden. Bij deze specifieke uitvaart. Maar áls het past, werk ik graag mee aan een mooie uitvoering. Niet achter de naaimachine, maar wel op allerlei andere manieren. Om de goede herinneringen te koesteren en het leven te vieren!

Eén reactie

  1. Dankjewel Irene, voor jouw verhaal over mijn bijdrage aan het Netwerk Uitvaartvernieuwers. Ik ben er stil van….
    Mócht het een keer passen bij een uitvaart of een andere ceremonie, dan zit ik graag achter die naaimachine! Ik voorzie een mooie samenwerking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.