Anderen over mij

Hans en Ria, september 2021
Op 6 augustus 2021 hebben wij afscheid moeten nemen van onze jongste zus. Dit werd door Irene op een hele mooie manier begeleid, na eerst uitvoerig met ons gesproken te hebben. Onze familie en andere aanwezigen waren vol lof. Uit een mooi afscheid kun je troost putten. Dankjewel Irene.

Nick, september 2021
Irene was de begeleidster van de afscheidsceremonie van mijn broertje (25). Hij is veel te vroeg en onverwacht gegaan, zoals u zult begrijpen is dat een enorm verlies. Irene kwam bij ons langs en voelde onze situatie goed aan tijdens het interview ondanks alle emotie. Tijdens de dienst sprak zij beheerst, betrokken en met inlevingsvermogen wat bijdroeg aan een mooi afscheid. Nadien heeft ze ons ook nog gebeld om te vragen hoe het met ons ging, wat ook haar betrokkenheid bij de familie onderstreept. Afscheid nemen doe je maar één keer en ik durf te zeggen dat je dan bij Irene aan het juiste adres bent als begeleidend spreekster.

Jeltje en Lufang, juli 2021
Hierbij willen we je graag nogmaals heel erg bedanken voor de prachtige trouwceremonie afgelopen zondag! Wat was het mooi en wat paste het goed bij ons. ​Je hebt zowel onze verschillende culturele als religieuze achtergronden tot hun recht laten komen in één samenhangende ceremonie. Ook de gesprekken vooraf hebben we als heel prettig ervaren en wat heb je goed naar ons geluisterd en meegedacht. Bijzonder hoe jij dingen weet te verwoorden, treffend! Ook onze gasten waren lovend; zowel over de invulling van de ceremonie, maar ook over jou. ‘Dat had je duidelijk vaker gedaan’ 🙂

Sander, juni 2021
Irene is in enkele woorden te omschrijven als empatisch, bekwaam, integer en zorgvuldig. Zij weet bij de eerste kennismaking in een hele verdrietige situatie snel tot de kern te komen. Zij kan tactvol omgaan met eventuele gevoeligheden en doet recht aan nabestaanden en de overledene. Opvallend is haar taalgevoel. Irene gebruikt rijke en verbindende taal. 
Irene weet kinderen op een hele natuurlijke manier te betrekken. 
Hoewel we eerst hebben overwogen het afscheid zelf vorm te geven zijn wij heel blij dat we Irene bij de uitvaart hebben betrokken. Dit hadden we zelf nooit zo kunnen vormgeven. 

Jeannette, juni 2021
Ik vind het bijzonder hoe goed je in staat bent mensen voor hen essentiële punten te laten vertellen. Heel mooi!

Lambert, mei 2021
Een paar maanden geleden ontstond de behoefte bij mijn moeder (en vader) om in contact te komen met een ritueelbegeleider. Mijn ouders, beiden op leeftijd en opgegroeid in een christelijk milieu, merkten dat ze hier behoefte aan hadden, om zo te kijken hoe ze met hun gevoelens en religieuze gedachten kunnen omgaan en deze een plekje kunnen geven in hun leven. Het was tevens voor hen ook een manier om te kijken hoe ze zich kunnen voorbereiden op de dood.
In de gesprekken met Irene werden de behoeftes van mijn moeder besproken. Door haar directe en zeer respectvolle manier van omgaan merkte mijn moeder een openheid en kon zij zodoende haar behoeftes bespreken, haar zorgen over de dood, maar ook de vreugde die ze heeft beleefd in haar leven. Mijn moeder heeft de oprechte manier van Irene als zeer ondersteunend ervaren!
Irene was dan ook degene die ons als nabestaanden heeft begeleid in het vormgeven van de herdenkingsdienst van mijn moeder. Haar mensenkennis en haar gevoelige manier om de verschillende mogelijkheden, behoeftes van mijn moeder maar ook die van ons samen te brengen heeft ons ondersteund in deze toch moeilijke tijd.
De herdenkingsdienst stond in het teken van mijn moeder, haar leven en haar verbinding met God en met het geloof. Met een mooie “preek” die vanuit de geloofsbeleving van mijn moeder is verteld kon ieder, gelovig of niet gelovig, goed voelen hoe mijn moeder in het leven stond en hoe zij in de verschillende fasen van haar leven in het geloof (op haar manier) steun vond.
Irene als ritueelbegeleidster stelt de hulpvraag in het centrum; haar eerlijk en oprechte manier van begeleiden geeft een gevoel van zekerheid maar ook de mogelijkheid om de verschillende gevoelens een plekje te geven. Hartelijk dank hiervoor.

Aantje, Janny en Marjan, mei 2021
Op advies van uitvaartzorg VanDavid die de uitvaart heeft geregeld, zijn wij in contact gekomen met Irene van der Meulen. David van der Waal had het idee dat Irene goed bij ons en onze wensen en ideeën zou passen, en dat was inderdaad helemaal juist.
Zij is bij ons geweest om de rouwdienst in de kerk voor te bereiden en te leiden. Irene straalt rust uit, kan goed luisteren, leeft zich goed in in wat we wilden (en wat niet….).
Zelfs op de ochtend van de uitvaart, toen wij besloten een “voor ons beladen stukje tekst” toch maar niet voor te lezen in onze In Memoriam, heeft Irene dat op het laatste moment nog in haar eigen tekst verweven.

Joke, februari 2021
Lieve Irene,
Je bent voor mij en de mijnen een troost geweest in een moeilijke tijd.
Je lieve leiding aan de crematie-ceremonie van mijn man Dick heeft me goed gedaan en was een begin van herinnering.