Geboorteceremonie (2)

Uitvaartceremonies maken we allemaal nu en dan mee. Maar geboorteceremonies? En dan bedoel ik vooral: niet-kerkelijke geboorteceremonies? Voor mij was de kerk lange tijd de enige plek waar ik af en toe een geboorteceremonie – in de vorm van een doopviering -meemaakte. Als je niet betrokken bent bij een kerk of niet religieus bent, hoe vier je dan de geboorte van je kind? Beschuit met muisjes of een kraamfeest… dat is leuk en feestelijk, maar voor wie zoekt naar meer diepgang, is dat wellicht te weinig.

Afgelopen weekend mocht ik voor de tweede keer in een week een geboorteceremonie begeleiden, deze keer in de openlucht. Mijn vriendin en haar partner wilden graag de geboorte van hun zoon markeren met een ceremonie samen met familie en vrienden. Haar Poolse familie had hun wensen voor het gezin op witte linten geschreven, die wapperden deze dag rondom de dikke stam van de prachtige kaukasische vleugelnoot in een parkje vlakbij hun huis. Zo waren ook zij er een beetje bij. Op de grond een cirkel van witte rozen waarbinnen alle aanwezigen met elkaar een kring vormden. Na het aansteken van een kaars maakten we kort kennis met elkaar, stonden we stil bij de namen van de kleine jongen en spraken zijn ouders beiden een zelfgeschreven belofte aan hem uit.

De moeder bracht een Poolse traditie in: een kind krijgt in Polen bij zijn geboorte een engel om hem te beschermen. Vaak in de vorm van een tastbaar beeldje of afbeelding. Zo had oma haar kleinzoon bij zijn eerste bezoek aan Polen al een engel gegeven (zie foto). En nu gaven zijn ouders hem een kettinkje met daaraan een engelenvleugel. In het vertrouwen dat er meer is tussen hemel en aarde – noem het God, noem het Liefde, noem het een engel – dat hem kan en wil beschermen in het leven.

Tot slot schreven alle aanwezigen een wens voor de jongen op een kaartje, de kaartjes hingen we aan de witte bloemen die ieder had meegebracht. We deelden deze wensen tot slot hardop in de kring. Het was ontroerend en hartverwarmend. Wederom een feest om op zo’n persoonlijke en waardevolle manier stil te staan bij de geboorte van een kind. Zo’n feest gun ik alle ouders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.