Geboorte, huwelijk en uitvaart

Als ritueelbegeleider heb ik me toegelegd op afscheid en rouw, maar af en toe begeleid ik met veel plezier rituelen op andere levensmomenten. Zo mocht ik laatst in één week een uitvaartdienst, een huwelijksviering en een geboorteceremonie begeleiden. Ik voelde me bevoorrecht!

Het lijken misschien totaal verschillende dingen, maar in twee opzichten lijken ze alle drie heel veel op elkaar.
Als het om mijn rol en mijn taak gaat, dan is die in elke situatie hetzelfde, of ik nou bij een rouwende familie, een vrolijk bruidspaar in spe of kersverse dankbare ouders kom: luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Wat houdt hen bezig, wat raakt hen, wat willen ze en wat hebben ze nodig? Ik begin nooit met regelen of met creatieve processen… dat komt allemaal later wel. Eerst wil ik hun verhalen horen, hun gedachten, ideeën, verlangens, gevoelens, angsten en wat er maar speelt.
En het tweede dat al deze situaties gemeen hebben is: liefde. Of het nou gaat om geboorte, huwelijk of afscheid, liefde is de kern. Liefde voor je kind, liefde voor elkaar, liefde voor je overleden dierbare. En soms is er juist aandacht nodig voor het ontbreken van liefde.

Mensen vragen me wel eens of ik mijn werk niet zwaar vind, met zoveel afscheidsdiensten en rouwbegeleiding. Dat vind ik (meestal!) niet en dat komt hierdoor: elke dag ben ik bezig met liefde tussen mensen. Iets mooiers is er niet! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.